Rodzina karabinków SALTO to pełnowymiarowe modele stworzone do wspinaczki w skałach i górach, niezależnie od wysokości i poziomu trudności. Charakteryzują się trwałą konstrukcją oraz specjalnie zwężonym noskiem, który ułatwia wpinki. Chociaż przednia część została odciążona, obszary narażone na największe tarcie liny wzmocniono dodatkowymi warstwami materiału, co znacząco zwiększa trwałość karabinka. Miłośnicy estetyki docenią również dynamiczny, nowoczesny design serii SALTO.
Zamek zakręcany (Screw Gate) to najpopularniejszy sposób na zablokowanie karabinka. Wymaga on dwóch ruchów do odblokowania (odkręcenie + naciśnięcie). Zamek SG jest łatwy do obsługi jedną ręką, sprawdzi się w systemach, gdzie ryzyko przypadkowego otworzenia karabinka (np. poprzez przesuwającą się po zamku linę) jest minimalne. Specjalne żłobienia na zakrętce ułatwiają manipulację zamkiem, także w rękawiczkach lub podczas deszczu. Mechanizm zakrętki jest bardzo trwały oraz precyzyjnie zabezpieczony przed zanieczyszczeniami.
Nosek w technologii SNAG FREE
Profil górnej części karabinka zaprojektowano tak, by optymalnie przesuwał linę podczas wpinania i wypinania. Konstrukcja SNAG FREE poprawia komfort użytkowania, zwłaszcza w wymagających sytuacjach, gdzie każdy detal ma znaczenie.
Bezpieczny zamek CATCH FREE
Karabinek wyposażono w zamek Keylock, który dzięki technologii CATCH FREE zapewnia płynne działanie, eliminując ryzyko zaczepienia o punkty kotwiczące, szpejarki lub krawędzie sprzętu.
Karabinek spełnia wszystkie aktualne założenia normy EN 362:2004-B oraz EN 12275:2013-B. Posiada również akredytację UIAA, czyli Międzynarodowej Federacji Związków Alpinistycznych. Co ważne, marka posiada zaawansowane systemy nadzoru i kontroli jakości, idące tak daleko, jak indywidualna kontrola każdego wyprodukowanego karabinka.
Specyfikacja:
- Wytrzymałość wzdłużna: 23 kN
- Wytrzymałość poprzeczna: 8 kN
- Wytrzymałość przy otwartym zamku: 7 kN
- Prześwit: 18 mm
- Waga: 47 g
- Zamek: Zakręcany
- Keylock: TAK
- Materiał: Aluminium
- Kod produktu: 2C28800W2J
- Normy: EN 362:2004-B, EN 12275:2013-B, UIAA