Kuty na gorąco, karabinek Climbing Technology Concept HMS TGL zaprojektowany do wspinaczki tradowej, sportowej i klasycznego alpinizmu.
Kuty na gorąco, wielopłaszczyznowy profil 3D, umożliwił znaczącą redukcję wagi karabinów Concept HMS. Ta nowa technologia kształtowania karabinków wydaje się być przyszłością w dążeniu do produkcji lżejszego sprzętu wspinaczkowego przy jednoczesnym podnoszeniu jego wytrzymałości. Klasyczny kształt karabinka typu HMS („gruszka”) pozwala na bezpieczne używanie go jako karabinka do asekuracji w każdej sytuacji. Odpowiednie wzmocnienie krawędzi najbardziej narażonych na tarcie gwarantuje zachowanie maksymalnej trwałości i bezpieczeństwa, które wymagane jest od sprzętu wspinaczkowego.
Optymalizacja kształtu oraz dbałość o ergonomię, pozwalają na łatwe manipulowanie karabinkiem. System Catch Free (bezząbkowy) zapobiega przypadkowemu zaczepianiu się zamka o inny sprzęt wspinaczkowy (pętle, przyrządy, szpejarki).
Concept HMS Spring Bar TGL został wyposażony w dodatkowe ruchome ramię, które po wpięciu w łącznik uprzęży, zapobiega przekręcaniu się karabinka w czasie asekuracji. Rozwiązanie to doskonale sprawdza się w czasie współpracy zarówno z przyrządem Climbing Technology Click-Up, jak i każdym innym przyrządem asekuracyjnym dostępnym na rynku.
Jak każdy karabinek Climbing Technology, również Concept HMS Spring Bar TGL , jest – przed opuszczeniem fabryki – indywidualnie testowany obciążeniem podprogowym 12 kN. Dzięki temu, masz pewność, że używając go, możesz skupić się wyłącznie na wspinaniu.
TRIPLEX - to automatycznie zamykający się zamek, dzięki któremu nie można zapomnieć o zabezpieczeniu karabinka. Od dobrze znanej już opcji Twist-Lock różni go podwójne zabezpieczenie. Dzięki niemu, przypadkowe otwarcie zamka jest praktycznie niemożliwe!
Specyfiakcja:
- waga: 84 g
- wymiary: 105 x 73 mm
- wytrzymałość: 23.8.8 kN
- prześwit: 21 mm
- zamek: automatyczny z blokadą TRIPLEX
- indywidualnie test.: tak (12kN)
- keylock: V
- materiał: stopy lekkie
- UIAA, CE 0333, EN 362:2004-A/T, EN 12275:2013-H